ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΡΑΣΣΑ ΤΗΝΟΥ

Αναφορικά με το μικρό αιολικό πάρκο της εταιρείας μας το οποίο βρίσκεται υπό εγκατάστασιν στην θέση «Πράσσα» της Τήνου, και στην σκιά των προσφάτων θλιβερών γεγονότων «παρεμπόδισης της διέλευσης οχημάτων» κατά την μεταφορά μπετόν για την σκυροδέτηση των βάσεων των ανεμογεννητριών, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ τα ακόλουθα σχετικά με το έργο:

  • Έχει ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ TO ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ως δήμος Εξωμβούργου) και από το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Η έγκριση αυτή πάρθηκε στο ξεκίνημα της αδειοδότησης και ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ!!!

  • Είναι ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, με συνολική ισχύς μόλις 1,8 MW, δηλαδή μόλις το 1% από τα επιτρεπτά στην Τήνο σύμφωνα με το χωροταξικό.

  • ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΤΟ “ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ” που απαιτείται για το ιδιαίτερο τοπίο των Κυκλάδων.

  • ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ και καταναλώνεται στην Τήνο. Το πάρκο μας ΠΑΡΑΓΕΙ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ!!!

  • ΔΕΝ επιβαρύνει το περιβάλλον με νέα ηλεκτρικά δίκτυα δρόμους κλπ – όπως ΨΕΥΔΩΣ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ – αλλά  ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ.

  • Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής του ίδιου του δήμου εναντίον του έργου.

  • Ο δρόμος πρόσβασης ήταν εξ’ αρχής γνωστός στον δήμο και σε γνώση του το οτι «το κτήμα εγκατάστασης και το έργο εξυπηρετούνται από τον δρόμο αυτό». Αυτό έχει επιβεβαιωθεί και από σειρά δικαστικών αποφάσεων υπέρ του έργου, κατόπιν προσφυγών του δήμου.

  • Η εταιρεία που το εγκαθιστά, είναι ΜΙΚΡΗ ΤΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με ΙΔΡΥΤΗ – ΚΥΡΙΟ ΜΕΤΟΧΟ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ τον ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΕΦΑ, ο οποίος διαμένει τα τελευταία χρόνια οικογενειακά στην Τήνο.

  • Συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που θέσπισε η Νομαρχία Κυκλάδων ειδικά για το ιδιαίτερο Κυκλαδίτικο τοπίο και που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε η εγκατάσταση να είναι συμβατή με την κλίμακα και το μέτρο των Κυκλάδων για να μην υποβαθμίζει αισθητικά τον τόπο (δείτε διευκρινίσεις στο τέλος του άρθρου).

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Το 2007, το Νομαρχιακό Συμβούλιο -τηρώντας υπεύθυνη στάση- για να προστατέψει το ιδιαίτερο Κυκλαδίτικο τοπίο (εν όψει κινδύνου εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων στα Κυκλαδονήσια), με την απόφαση 92/2007 ενέκρινε «ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΕ ΣΤΟ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ».
Με αυτό μπήκαν αυστηροί περιορισμοί και προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα γίνονται αποδεκτά και θα αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες, αποτρέποντας έτσι την αντιμετώπιση των Κυκλάδων και την εξίσωσή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κυρίως -και μεταξύ άλλων- τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος των ανεμογεννητριών και στην μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ ανά νησί (στο όριο της καταναλισκόμενης ισχύος του κάθε νησιού), τους οποίους όπως είναι αυτονόητο το εγκαθιστάμενο αιολικό πάρκο μας υπέρ-πληροί:
• Μέγιστο ύψος πύργου ανεμογεννήτριας 65μ (οι εγκαθιστάμενες είναι μόνο 45μ)
• Μέγιστη διάμετρος πτερωτής 50μ (οι εγκαθιστάμενες είναι 44μ)
• Μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική ισχύς (για την Τήνο) περί τα 10 MW (η ισχύς του πάρκου μας είναι 1,8 MW, μόλις το 18% του επιτρεπτού!).