Δελτίο Τύπου | 1 Δεκεμβρίου 2019

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στο πνεύμα του πρόσφατου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο και με αφορμή το «Δελτίο Τύπου» του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου – το οποίο διαβάσαμε με πάρα πολύ προσοχή στο σύνολο του και συμφωνούμε απόλυτα με αυτό – θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, ως μία τοπική εταιρεία που σέβεται τον τόπο μας και την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το Κυκλαδίτικο τοπίο μας, συμμεριζόμαστε την αγωνία των συμπολιτών μας που τάσσονται ενάντια στα πολύ μεγάλα αιολικά πάρκα που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στα νησιά μας και τασσόμαστε και εμείς στο πλευρό τους.

Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε επίσης ότι το εγκαθιστάμενο αιολικό μας πάρκο στην θέση «Πράσσα» της Τήνου, αποτελεί «πρότυπο», καθώς είναι το μόνο που σεβόμενο την τοπική κοινωνία, πριν το ξεκίνημά του:

  • έλαβε ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (δήμος Εξωμβούργου).
  • έλαβε ΟΜΟΦΩΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.
  • Συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που θέσπισε η Νομαρχία Κυκλάδων ειδικά για το ιδιαίτερο Κυκλαδίτικο τοπίο και που θα πρέπει να πληρούνται, ώστε η εγκατάσταση να είναι συμβατή με την κλίμακα και το μέτρο των Κυκλάδων για να μην υποβαθμίζει αισθητικά τον τόπο.
  • έχει εμπράκτως -και με σημαντικό επιπρόσθετο οικονομικό κόστος- εναρμονιστεί προς ό,τι αναφέρει το προαναφερθέν «Δελτίο Τύπου», το οποίο προφανώς αντιτίθεται σε άλλες, πολύ μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, που προτίθενται να εγκαταστήσουν υπερ-πολλαπλάσιου μεγέθους αιολικά πάρκα, με ανεμογεννήτριες μεγάλων διαστάσεων που καταστρατηγούν εν τοις πράγμασιν την κλίμακα.

*** *** *** *** *** ***

Το 2007, το Νομαρχιακό Συμβούλιο -τηρώντας υπεύθυνη στάση- για να προστατέψει το ιδιαίτερο Κυκλαδίτικο τοπίο (εν όψει κινδύνου εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων στα Κυκλαδονήσια), με την απόφαση 92/2007 ενέκρινε «ΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΕ ΣΤΟ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ».
Με αυτό μπήκαν αυστηροί περιορισμοί και προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα γίνονται αποδεκτά και θα αδειοδοτούνται τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες, αποτρέποντας έτσι την αντιμετώπιση των Κυκλάδων και την εξίσωσή τους με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κυρίως -και μεταξύ άλλων- τέθηκαν αυστηροί περιορισμοί στο μέγεθος των ανεμογεννητριών και στην μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύ ανά νησί (στο όριο της καταναλισκόμενης ισχύος του κάθε νησιού), τους οποίους όπως είναι αυτονόητο το εγκαθιστάμενο αιολικό πάρκο μας υπέρ-πληροί:

  • Μέγιστο ύψος πύργου ανεμογεννήτριας 65μ (οι εγκαθιστάμενες είναι μόνο 45μ)
  • Μέγιστη διάμετρος πτερωτής 50μ (οι εγκαθιστάμενες είναι 44μ)
  • Μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική ισχύς (για την Τήνο) περί τα 10 MW (η ισχύς του πάρκου μας είναι 1,8 MW, μόλις το 18% του επιτρεπτού!).
  • Διευκρινίζεται ακόμη ότι οι εγκαθιστάμενες ανεμογεννήτριες είναι οι μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες. Κανένα άλλο εγκαθιστάμενο αιολικό πάρκο δεν έχει τόσο μικρές ανεμογεννήτριες!

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε ανατρέξτε στου παρακάτω συνδέσμους:
https://www.energeiakikykladon.gr/pr27apr/
https://www.energeiakikykladon.gr/2019/10/
https://www.energeiakikykladon.gr/nov-20-19/
https://www.facebook.com/tinosenergy/?_rdc=1&_rdr