Δελτίο Τύπου | 8 Νοεμβρίου 2019

Απορούμε, με την ενάντια στην λογική και την πραγματικότητα από τον ίδιο τον δήμο, «μανιώδη καταδίωξη» του μικρού αιολικού πάρκου της εταιρείας μας στην θέση «Πράσσα» της Τήνου, το οποίο:

· Έχει προγενέστερη ομόφωνη θετική έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο (ως δήμος Εξωμβούργου) και η αδειοδότησή του έγινε σε πλήρη γνώση και με την αποδοχή και στήριξη του δήμου.

· Η νομιμότητά του έχει ήδη επιβεβαιωθεί με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που εκδόθηκε κατόπιν προσφυγής του ίδιου του δήμου εναντίον του έργου.

· Ο δρόμος πρόσβασης ήταν εξ’ αρχής γνωστός στον δήμο και έχει τύχει της αποδοχής του και ο δήμος γνωμοδότησε έχοντας πλήρη γνώση του οτι «η ιδιοκτησία εγκατάστασης του έργου και το ίδιο το έργο εξυπηρετούνται από τον δρόμο αυτό» , έχουν δε εκδοθεί ήδη σειρά δικαστικων αποφάσεων υπέρ του έργου για το θέμα αυτό.

• Συμμορφώνεται με όλα τα υφιστάμενα χωροταξικά πλαίσια. Είναι σύμφωνο με το ΠΔ για ΖΟΕ της Τήνου, με το χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που ετέθη από τη Νομαρχία ειδικά για το ιδιαίτερο Κυκλαδικό τοπίο, με το Περιφερειακό χωροταξικό και βέβαια με το χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ.

· Είναι το μικρότερο αιολικό πάρκο, με τις μικρότερες διαθέσιμες ανεμογεννήτριες, με συνολική ισχύς μόλις 1,8 MW, δηλαδή μόλις το 1% από τα επιτρεπτά στην Τήνο, σύμφωνα με το ισχύον χωροταξικό των ΑΠΕ.

· Η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται στο τοπικό δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ καλύπτοντας μέρος των αναγκών της ίδιας της Τήνου σε ενέργεια.

· Με την παρουσία του συμβάλει στην αποτροπή της εγκατάστασης μεγάλων αιολικών πάρκων «Φαραωνικών διαστάσεων» στην περιοχή.

· Δεν δημιουργεί περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς χρησιμοποιεί υφιστάμενες υποδομές (ηλεκτρικά δίκτυα, δρόμους κλπ) και δεν είναι ορατό από κανέναν οικισμό ή άλλο σημείο ενδιαφέροντος.

• Υλοποιείται από μια μικρή τοπική εταιρεία των Κυκλάδων, με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές, που δραστηριοποιείται για σειρά ετών στο αντικείμενο αυτό, έχοντας ήδη σε λειτουργία την ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα της Τήνου.

Επιπλέον αναρωτιόμαστε ΤΙ ΒΛΑΒΗ και ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ (;;;) θα δημιουργήσει στον δήμο, η συνέχιση της χρήσης του δρόμου αυτού από την εταιρεία μας, κάτι που έτσι κι αλλιώς συμβαίνει ανενόχλητα εδώ και περίπου μια εικοσαετία και μάλιστα με την έγκριση του ίδιου του δήμου! (διευκρινίζεται οτι η εγκατάσταση του πάρκου πραγματοποιείται σε κτήμα ιδιοκτησίας της εταιρείας το οποίο αγοράστηκε για τον σκοπό αυτό).

Ακόμη, είναι λυπηρό, άκομψο, άδικο και παράλογο, καθώς και απόδειξη αμετροέπειας και παραλογισμού, να καταφέρονται κάποιοι -μάλιστα για πολλωστή φορά- εναντίον δημοσίων υπηρεσιών και κρατικών λειτουργών, καθώς και εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επειδή οι αποφάσεις τους δεν τους ικανοποιούν, ενώ αντίθετα σε θέματα που οι αποφάσεις τους ήταν θετικές για αυτούς, να τους εξυμνούν, στην λογική του «δύο μέτρα και δύο σταθμά…».

Πρέπει να σημειωθεί άλλωστε, οτι στα πλαίσια της επιβεβλημένης προώθησης των ΑΠΕ, οι κρατικές υπηρεσίες υποχρεούνται από το ισχύον νομικό πλαίσιο να εξετάζουν με ειδικούς όρους και κατά προτεραιότητα θέματα που αφορούν ΑΠΕ.