Δελτίο Τύπου | 10 Αυγούστου 2019

Η «πρωτοπόρος» ανεμογεννήτρια στην Αγία Μαρίνα της Τήνου.
ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τα 20 χρόνια παραγωγής.

Μικρή ανεμογεννήτρια – μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος
• Η πολύχρονη προσπάθεια μέχρι την εγκατάσταση
• Συμπληρώνονται δύο δεκαετίες παραγωγής «καθαρής ενέργειας»

Μικρή ανεμογεννήτρια – μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ! επειδή μπαίνοντας στα 20 χρόνια λειτουργίας της ανεμογεννήτριας και κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, βλέπουμε το μέγεθος του περιβαλλοντικού οφέλους της, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί από αυτήν, αν είχε παραχθεί από καύση λιγνίτη:
θα είχε επιβαρύνει το περιβάλλον με 31.000.000* κιλά CO2
Θα είχε καταναλώσει 40.000.000* κιλά Λιγνίτη
Θα είχε καταναλώσει 66.000.000* λίτρα νερό Αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται και σε πανό που αναρτήθηκε στον χώρο εγκατάστασης της ανεμογεννήτριας.

(* ενδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού)

Η πολύχρονη προσπάθεια μέχρι την εγκατάσταση

Η εγκατάστασή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση και είναι το επιστέγασμα πολυετούς προσπάθειας του Γιάννη Στέφα, είναι δε άρρηκτα δεμένη με την καταγωγή του, καθώς και την προσωπική του ιστορία και διαδρομή. Η βαθειά του περιβαλλοντική συνείδηση και το οτι – από νωρίς – είχε κατανοήσει την οικολογική αξία και χρησιμότητα του ανέμου, τον οδήγησε στο να είναι από τους πρώτους ιδιώτες που αξιοποίησαν τον άνεμο για παραγωγή ενέργειας. Στην προσπάθειά του αυτή αντιμετώπισε προκλήσεις, ξεπέρασε σοβαρά εμπόδια και ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αφού για μια μικρή τοπική εταιρεία όπως η δική μας, τα εμπόδια είναι μεγάλα και αντιμετωπίζονται δύσκολα, αντίθετα από ότι συμβαίνει με μεγάλες εταιρείες.
Ο άνεμος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, με την οποία η φύση «απλόχερα προίκισε» τον τόπο μας. Από αυτόν μπορεί κανείς να πάρει όση ενέργεια θέλει, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Συμπληρώνονται δύο δεκαετίες παραγωγής «καθαρής ενέργειας»

Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, από τότε που εγκαταστάθηκε η ανεμογεννήτρια, κάνει με συνέπεια αυτό για το οποίο φτιάχτηκε. Αναζητά συνεχώς τον άνεμο, πάντα ακόμη και με θύελλα ή καταιγίδα και μετατρέπει την ορμή του σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σιωπηλά, η παραγόμενη αυτή οικολογική ηλεκτρική ενέργεια, εισέρχεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της Τήνου και καταναλώνεται από τους κατοίκους του νησιού, αντικαθιστώντας ενέργεια που θα έπρεπε να παραχθεί από ρυπογόνα καύση λιγνίτη και που θα σπαταλούσε μαζί και πολύτιμο καθαρό νερό.

Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια η ανεμογεννήτρια αυτή προσφέρει στην εταιρεία μας, αλλά κυρίως ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!
Αυτό, μαζί με το ότι ΥΠΗΡΞΑΜΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ – αφού η ανεμογεννήτρια αυτή είναι η πρώτη ανεμογεννήτρια στο Αιγαίο για παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες – είναι που ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ!.

Και αυτή ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!