Δελτίο Τύπου | 27 Απριλίου 2019

Το νέο μικρό Αιολικό πάρκο στην Τήνο, στην θέση Πράσσα

  • Νέο μικρό Αιολικό πάρκο πολλαπλασιάζει την τρέχουσα παραγωγή Αιολικής ενέργειας στο νησί
  • Επαρκή ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών έως και 2.000* νοικοκυριών με «περιβαλλοντικά φιλικό» και «κλιματικά ουδέτερο τρόπο» 
  • Η αξιοποίηση της Αιολικής ενέργειας σε όφελος της τοπικής κοινωνίας
  • Η Αιολική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει το νησί να αποτελέσει για οικολογικούς τουρίστες τον προορισμό προτίμησής τους

Η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τις εδαφικές εργασίες για το νέο της Αιολικό πάρκο στην Τήνο στην θέση «Πράσσα». Μόλις ολοκληρωθεί το Αιολικό πάρκο θα προσθέσει 1,8 MW «πράσινη» ισχύ στην τρέχουσα παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, ενέργεια επαρκής, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση ενέργειας έως και 2.000* νοικοκυριών.

Πιο «χειροπιαστά», εκτιμάται ότι η «πράσινη» αυτή ενέργεια ισοδυναμεί και «γλυτώνει» το περιβάλλον ετησίως από:

  • Την εκπομπή έως και 8.000.000* κιλών CO2 και
  • την καύση έως και 10.000.000* κιλών λιγνίτη  και την κατανάλωση έως και 18.000.000* λίτρων νερού

(* ενδεικτικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τη μέθοδο υπολογισμού)

Το Αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 3 ανεμογεννήτριες, ύψους πυλώνα 45 μέτρων, η κάθε μία με αποδιδόμενη ισχύ 0,6 MW. Έχοντας υπ’ όψιν την ελαχιστοποίηση της επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον καθώς και της οπτικής και ηχητικής παρουσίας τους, οι ανεμογεννήτριες που επιλέχθηκαν είναι του μικρότερου διαθέσιμου – για εμπορική χρήση – τύπου. Η περιοχή εγκατάστασής τους είναι ιδιόκτητη, βρίσκεται μακριά και είναι μη ορατή από οικισμούς, μονές, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες κ.λ.π., ώστε το πάρκο να μην γίνεται αντιληπτό και να προκαλεί σχεδόν μηδενική περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση, αφού όπου γίνει επέμβαση, η περιοχή αυτή θα φυτευτεί με οδηγίες του δασαρχείου. Έτσι σε μια άγονη έκταση θα γίνει επαναφύτευση με φυτά που ευδοκιμούν στο νησί.

 Οι τρεις αυτές ανεμογεννήτριες διατίθενται από την εταιρία ENERCON, προηγμένη γερμανική εταιρία κατασκευής ανεμογεννητριών με παρουσία στην Ελλάδα από το 1996, η οποία απασχολεί πάνω από 100 τοπικούς μηχανικούς εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης.  

Η έναρξη των εργασιών κατασκευής χρειάστηκε αρκετά χρόνια προετοιμασίας. Η κατασκευή ενός Αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, ακόμη και μικρού, απαιτεί πολυάριθμες άδειες, πιστοποιητικά και εγκρίσεις από τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Νομαρχία, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Δήμο (Τήνου) κλπ. Διάφορες μελέτες αναφορικά με την περιβαλλοντική επίδραση υποβλήθηκαν στις Αρχές και εγκρίθηκαν. Συμπεριλήφθηκαν έλεγχοι για τις επιδράσεις της κατασκευής αναφορικά με την ανθρώπινη υγεία, τον αέρα, την μόλυνση, τα χωράφια και τα ζώα καθώς και αξιολογήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα και την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος, όπως επίσης και από αρχαιολογική και γεωλογική πλευρά, κλπ.     

«Η χρηματοδότηση αυτού του έργου κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης αποτέλεσε τεράστια πρόκληση για μένα ως τοπικό επιχειρηματία και οικογενειάρχη», είπε ο Γιάννης Στέφας, ιδρυτής, κύριος μέτοχος και διαχειριστής της «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ». «Χάρει κυρίως στην αποφασιστική οικονομική στήριξη μιας ηγετικής Ελληνικής τράπεζας, η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ ήταν σε θέση να λάβει χρηματοδότηση για την κύρια επένδυση, ποσού σημαντικότατου για τα δεδομένα της εταιρείας».

Ο Γιάννης Στέφας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τζιά (Κέα), στην οποία είναι και η μόνιμη κατοικία του. Όπως ανέφερε, από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα της Αιολικής ενέργειας, αυτού «του ανεκτίμητου και ατελείωτου φυσικού πλούτου που η φύση απλόχερα χάρισε στην πατρίδα μας και περισσότερο στα νησιά μας» και εγκατέστησε την πρώτη του ανεμογεννήτρια ήδη το 2000 στην Τήνο, όπου και διαμένει με την οικογένειά του τα τελευταία χρόνια. Έχοντας τόσα χρόνια εμπειρίας, ο ηλεκτρολόγος τεχνολόγος μηχανικός αυτός είναι εξοικειωμένος με τις απαιτήσεις του ηλεκτρικού δικτύου στην Τήνο. «Η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ συνεισφέρει στη βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου στο νησί, κυρίως όμως στα έξοδα για το ολοκληρωμένο υποβρύχιο δίκτυο μεταξύ Αττικής και Εύβοιας, προέκταση του οποίου φτάνει μέχρι Άνδρο και Τήνο και την ηλεκτροδοτεί. Για να αξιοποιηθεί η Αιολική ενέργεια, αλλά και για την αδιάλειπτη και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση των νησιών, οι καλωδιακές υποδομές (δίκτυα) είναι καθοριστικής σημασίας».        

Ως τοπική, οικογενειακού χαρακτήρα εταιρία, η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ έχει την πεποίθηση, ότι «η περιβαλλοντικά επιβεβλημένη μετάβαση του Ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, απαιτείται να γίνει μέσω τέτοιων έργων μικρής κλίμακας, όπως αυτό στην Τήνο. Ειδικότερα δε για τα νησιά μας, τα έργα αυτά να γίνουν αποκλειστικά από τοπικές μικρές εταιρείες (όπως η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ) ή από κοινότητες πολιτών και  Δήμων, σύμφωνα και με το νέο νομικό πλαίσιο περί ενεργειακών κοινοτήτων. Έτσι το όφελος θα παραμείνει και θα διαχυθεί στις ίδιες τις κοινωνίες των νησιών, στηρίζοντας τους ανθρώπους να παραμείνουν στα νησιά τους και περιορίζοντας την φυγή τους και την ερήμωση των νησιών. Θέμα ιδιαίτερα σημαντικό και με Εθνικές διαστάσεις».

Ο Γιάννης Στέφας επίσης ανέφερε: «Κατόπιν της ολοκλήρωσης του έργου και της έναρξης λειτουργίας του, ένα ποσοστό των εσόδων του θα πηγαίνουν ετησίως στον Δήμο Τήνου και σε ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος της τοπικής κοινότητας των Υστερνίων, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό που είναι και το όνειρό μου, είναι το συντομότερο δυνατόν, η Τήνος -που έχει ιστορία στην εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού- να εκμεταλλευτεί και η ίδια ξανά τον άνεμο. Οι κάτοικοί της Τήνου να παράγουν οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια για πώληση ή για κάλυψη των αναγκών τους (μείωση λογαριασμών) σε ηλεκτρικό ρεύμα  επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Συμπληρώνει ακόμη: «Εμείς οι ίδιοι οι Κυκλαδίτες, πρέπει να προστατεύσουμε τα πολύτιμα Κυκλαδονήσια μας από «βιομηχανικού τύπου» υπερμεγέθη-τεράστια Αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις κλίμακες του νησιωτικού χώρου. Αντί αυτών να χτίσουμε δικά μας μικρά Αιολικά πάρκα όπως αυτό, συνεισφέροντας στην μείωση της παραγωγής ενέργειας από την ρυπογόνα καύση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτη, πετρελαίου κλπ), με περιβαλλοντικά ήπιο τρόπο. Αιολική ενέργεια χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τους κατοίκους της Τήνου. Αυτό σήμερα πρέπει να επανέλθει. Το όφελος θα είναι πολλαπλό: όφελος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, ανάπτυξη φιλικού προς το περιβάλλον τουρισμού, ενίσχυση τοπικής οικονομίας, αποτροπή εγκατάστασης μεγάλων Αιολικών πάρκων. Το οφείλουμε αυτό σε μας και στα παιδιά μας».